Onze Missie

Het probleem
Het klimaat verandert, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat klimaatverandering in steden nog meer te merken is dan op andere plekken? Steden zijn namelijk echte ”betonnen jungles”, en al die stenen hebben consequenties op de natuurlijk processen in de steden. Steden lijden door de verstening daardoor extra onder de effecten van klimaatverandering. Nu denk je misschien: welke effecten dan, en hoe bieden jullie een oplossing? Dat zullen wij je nu kort uitleggen.
 Verstening zorgt voor wateroverlast. Stenen laten namelijk geen water door. Dat is fijn voor auto’s die op een harde versteende weg willen rijden, maar het zorgt dat het water nergens meer heen kan, behalve recht het riool in. Het riool is hier helaas helemaal niet op ingesteld. Consequentie: wateroverlast doordat het riool op bepaalde plekken overstroomt. Tevens verdwijnt het water via het riool de stad, terwijl water al schaars is in steden. Reden genoeg om hier iets aan te doen dus!
Wateroverlast
Hittestress
Steden lijden onder een fenomeen genaamd het hitte-eiland effect. Dit houdt in dat het in steden warmer is dan in de omliggende omgeving. Het kan wel tot 7(!) graden warmer zijn in de stad, dan erbuiten. Deze hitte wordt veroorzaakt door de donkere stenen in een stad die hitte opnemen. Deze stenen houden enorm veel hitte vast. Er is bevonden dat deze hitte niet alleen onprettig is, maar dat het ook leidt tot een hogere mate aan ziektes en sterfte. Tijd om dit tegen te gaan dus!

De problemen hierboven lijkt natuurlijk echt complex en overweldigend, maar oplossingen hoeven niet altijd ongelofelijk complex te zijn. En laat ons Tegeltuintje nu net zo’n soort oplossing zijn! Ons Tegeltuintje is eigenlijk een plantenbak zonder bodem, met precies de maten van een stoeptegel! Ons motto: stoeptegel eruit, Tegeltuintje erin. Doordat de bak geen bodem heeft, kan water nog steeds de grond in lopen, wat weer goed is voor de waterhuishouding. De planten in het geveltuintje verminderen de hittestress en verkoelen zo de stad.  Ons Tegeltuintje is tevens makkelijk in elkaar te zetten, én vereist niet dat je honderden kilo’s zand uit moet graven voor je tuintje. Lekker makkelijk dus!
Geveltuintje